Duit Kawen Cik Mar

October 30, 2011

HUKUM in relationship???

motip utama post entri petang-petang gini adalah sekadar 
PERKONGSIAN ILMU
kita ni kurang cikit nak explore part-part hukum kan
tapi kalau gajet, novel semua tu laju r
terutama CIK MAR sendiri
*sentap!!!huhu

kita selalu bangga bila status kita adalah "in relationship"
tapi kita tak sedar kesilapan dalam menghebohkan status tu
tadi rayau-rayau kat FB terjumpa lah 1 artikel pasal
HUKUM PERHUBUNGAN

meh kita lebih serius...SERIUS yok!!!! 

seseorang perempuan yang meletakkan status in relationship dengan bukan mahramnya itu...
ia sedikit sebanyak telah hilang sifat malu dan segan dalam dirinya sebagai muslimah.
kerana ia seolah-olah seperti memberitahu pada umum bahawa dia sekarang sedang bergelumang
dan berkapel dengan kekasihnya. kita tak sedar bahawa meletakkan status 
in relationship boleh menimbulkan fitnah? dan apabila timbulnya fitnah maka boleh mendatangkan
dosa. akhir zaman ini ramai manusia yang berbangga dengan maksiat yang dilakukan oleh diri
mereka sendiri. 
Sedangkan dalam Pertunangan Nabi Muhammad saw sendiri ada mengingatkan pada kita 
sebaik-baiknya merahsiakan Pertunangan...ini kan pula perhubungan couple yang jelas haram.
Sabda Nabi Muhammad saw:

"Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklum) tentang perkahwinan"
(Hadith riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair Radhiyallahu 'anhu dan disahihkan
oleh Al-Albani di dalam Irwa'-al Ghalil)



nota kaki : sekadar penambahan ilmu di dalam diri


No comments: