Duit Kawen Cik Mar

March 13, 2014

SABAH Vacation PART 2

haiiii....
jom sambung story mory from SABAH Vacation ni
kalau korang rajin pegi la baca entri from part 1 tu ok.
untuk the next days cik mar dan member-member actually dah penat
penat kat Pulau semalam tak hilang lagi
actually dalam tentatif adalah 2 hari ke pulau
tapi disebabkan dah abih tapau 3 Pulau sekali gus so hari berikutnya hanya ronda-ronda
dan amik angin di Bandar Kota Kinabalu
untuk pengetahuan korang
setiap Ahad ada Pasar dengan Gaya Street
sama macam petaling street la...haha
dekat sini ada macam-macam cenderahati ada
rambang mata dan rambang poket ok
jom cuci mata jap


liplap liplap tau mata tengok... 
kalau tak fikirkan pasal kos sara hidup memang dah rembat semua ni!!!haha








baju-baju pun banyak jual di sini
tapi korang kena bijak memilih ok
sebab ada certain kedai...korang boleh dapat baju dengan harga RM15 je 
untuk kualiti yang baik.
dan ada kedai yang jual sampai RM25.
see...jauh sangat beza dia.
orang perempuan ni kan suka survey dulu so better korang survey 
dan jangan terus nak membeli
buat pilihan yang bijak
lagi 1 pesanan...setiap malam minggu akan ada pasar malam dekat area Kampung Air
actually betul-betul sebelah hotel yang cik mar tinggal
hah...lagi 1 pesanan. tak payah la pegi membazirkan duit sangat dekat Pasar Filipina tu
sebab harga dekat sana lagi mahal la.
tak tipu...haha
ok...nanti sambung next entri!!!


March 12, 2014

SABAH Vacation PART 1

Hi MARCH
mood holiday masih ada so better cik mar story mory kat korang ok
for your information....
cik mar baru balik dari SABAH
yup...for second time vacation 
tahun 2013 pun ke Sabah jugak for first time
but for second time ni banyak improvement la yang dah dibuat!!!haha
vacation kali ni adalah untuk 5 hari 4 malam
Beriya sangat VACATION kannnnn
kerja di tinggalkan camtu je...
Lantak pi. (stop nagging mar!!!)
actually tiket flight dan beli awal-awal bulan Julai 2013
harga tanpa insurans dan luggage adalah RM76 untuk 2 hala
dah cukup murah la tu kalau bawah RM100 kan???
Cik mar dan member-member amik flight 7 Mac 2014 pukul 8.30 malam
kenapa amik malam??
sebab siang tu masih bekerja!!!haha
giler gigih kan...
dekat Kota Kinabalu kami check in dekat
KINABALU HOTEL
one on budget hotel
semalam around RM55 plus tax bagai la tu
cik mar booking hotel thru Booking.com
after puas baca review customer semua so dengan gigih choose this hotel
but not bad sebab bilik bersih dan ada hot shower


cik mar stay dekat hotel tu for 3 days
location very strategic sebab di tengah bandar
dan dekat dengan pasar Filipina
ok...for our first activity
kami ke PULAU!!!!
really excited ok
cik mar tak naik bot dari JESSELTON JETTY
sebab malas nak jalan ke sana
naik bot from jetty dekat pasar filipina
ada pakcik tu offer naik bot baru dia
servis memang terbaik sebab pakcik tersebut akan bawak kami sampai ke kawasan pantai
dan tunjuk tempat untuk start snorkeling


jom naik speed boat!!!
perhhh...memang dengki abang yang bawak bot ni
saje amik lap giler-giler sampai basah baju
untuk pakej ke pulau ni
1 pulau RM23
2 pulau RM33
3 pulau RM40
so kami pilih 3 pulau
Pulau Sapi, Pulau Manukan dan Pulau Mamutik
actually korang boleh dapat harga lagi murah tapi cik mar dengan member2 dah excited sangat
so ON saje...haha
teruja sangat nak snorkeling dan mula-mula kami ke Pulau Sapi


View from pulau SAPI
dekat sini cik mar giler-giler punya snorkeling
sumpah teruja tau sebab Nemo dekat sini cantikkkk
cik mar dan kawan-kawan lepak dekat pulau ni dekat 2 jam jugak la


see....start activity snorkeling
mula-mula memang takut tapi bila dah jumpa nemo terus hilang perasaan takut tu
rasa bersyukur sangat di beri peluang untuk melihat ciptaan Allah swt 


dekat tepi-tepi pantai tu pun dah ada ikan...
sape tak teruja kan.
lepas penat dan berpuas hati...actually tak puas lagi!!!haha
cik mar dengan member2 ke Pulau Manukan pulak


air laut memang tak payah cakap
sungguh berbeza dengan PORT DICKSON...hihi


jalan dekat Jetty pun dah rasa sangat kagum... ini kan pulak nak snorkeling
hurmm...sungguh indah keindahan alam


kalau korang duduk dekat jetty pun dah boleh nampak ikan-ikan yang super kiuttt!!!
Subhanallah...
bayangkan kalau snorkeling bersama mereka
rasa nak kejar je ikan-ikan tu....hihi
Last pulau yang kami pergi
Pulau Mamutik


tetap cantik dan indah...
tapi dekat pulau Mamutik ni cik mar dah tak snorkeling sebab dah penat
lagi 1 rasa macam dah burn...huhu
cukup la 2 pulau dengan keghairahan!!!haha


inilah boat yang cik mar naik... adik ni member2 cik mar panggil TEGAR
suka hati kiteorang je kan


ikan yang sentiasa gembira tanpa gangguan dan masalah
Alhamdulillah di beri kesempatan untuk melalui pengalaman di Pulau2 Sabah


 untuk hari kedua ni tamat la activity di siang hari.
sumpah penat. Sampai je hotel masa untuk TIDURRR
tapi sebelum tu sempat la tapau makanan sebab dah tak larat nak makan kat kedai
ok...nanti cik mar story our activity for next day.


December 19, 2013

Thanks You Allah swt

syukur masih bernafas dan mampu melihat kekuasaan dan kebesaranNYA
tahun 2013 makin sampai ke penghujungnya
yer...terlalu banyak pahit, manis dan getir sepanjang melaluinya
ada bahagia, ada duka dan ada manis dan pahitnya
sebagai insan yang sangat lemah
aku bersyukur masih diberi peluang untuk terus menjalani kehidupan
Alhamdulillah...
pembuka tahun 2013 penuh dengan bahagia dan manis bersama
keluarga dan rakan-rakan
i'm so hepy with all my lovely family and friends
pertengahan 2013 juga adalah kenangan yang terindah
berpeluang untuk melihat negara orang
Thanks You Allah swt
dan aku bersyukur dengan penghujung 2013 
masih ada sedikit kebahagiaan yang Allah swt sediakan pada aku
pada aku yang sering lalai dan leka dalam bersyukur padaNYA
Thanks You Allah swt
ENGKAU tetapkanlah hati ku dalam urusan iman ku
dalam urusan kehidupan ku
dalam urusan masa depan ku
ENGKAU kekalkan la kebahagiaan ku ini
semoga aku tidak mudah lalai dan melupakan agama, keluarga dan insan-insan
tersayang...inshaAllah.




October 16, 2013

Kasih yang Berpanjangan

setiap dari kita yang lahir ke dunia ini pasti ada ibu dan ayah
kalau tanpa mereka macam mana nak wujudnya kita ni kan
setiap dari kita pasti ada terkecil hati
terasa hati
terguris rasa dengan mereka bukan
tapi jangan la semua tu berpanjangan...
ok...cik mar mengaku
dulu masa zaman masih remaja selalu ada perasaan tak puas hati
mesti ada rasa geram dengan mak dan ayah
ermm...zaman muda
terlalu ikut kata hati
orang cakap time darah tengah panas
Syukur ke hadrat Ilahi
Allah swt masih memberi nyawa
masih memanjangkan usia mak dengan ayah
InshaAllah akan terus berbakti pada mereka
bila usia menginjak dewasa
baru sedar betapa besarnya pengorbanan mereka
betapa besarnya jasa mereka
jika di beri pilihan
Biarlah diri ini yang pergi meninggalkan mereka
bukan mereka yang meninggalkan anak-anaknya
semoga Allah swt memanjangkan usia mereka
sentiasa memberi kehidupan yang sempurna pada mereka
sentiasa memberi kebahagiaan dan kesihatan yang baik pada mereka
Love u until Jannah Mak & Ayah